top of page
Search
Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη



Οι πιο πολλές από τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες έχουν μια υγιή και πολύ καλή εγκυμοσύνη.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος επιπλοκών που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ανάλογα με την εγκυμοσύνη και με τις συμβουλές του Γυναικολόγου, μπορούν να αποφευχθούν.

Ποιες είναι αυτές οι επιπλοκές που είναι καλό να γνωρίζετε;

Δυστυχώς, ο υψηλός ΔΜΣ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα του προώρου τοκετού ή της προεκλαμψίας .

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα, όπως πρήξιμο στα πόδια, στους αστραγάλους, στο πρόσωπο και στα χέρια, πονοκεφάλους, προβλήματα όρασης ή πόνο στα πλευρά, επικοινωνήστε άμεσα με τον/ την γιατρό σας.

Παράλληλα, αυξάνονται οι πιθανότητες της εμβρυικής μακροσωμίας . Η απόκτηση ενός μεγάλου μωρού μπορεί να κάνει τη γέννα πιο δύσκολη καθώς ο ώμος του είναι πιο πιθανό να «κολλήσει» κατά τη διάρκεια του τοκετού (δυστοκία ώμου).

Εάν είστε πολύ υπέρβαρες, πιθανότατα να γεννήσετε ένα παιδί με δυσπλασία του νευρικού (μυελικού) σωλήνα, όπως είναι η δισχιδής ράχη. Στην περίπτωση της δισχιδούς ράχης, ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης που περικλείουν τον αναπτυσσόμενο νωτιαίο μυελό δεν συγκλίνουν και παραμένουν ανοιχτοί.

Μπορείτε να προστατέψετε το μωρό σας από κάτι τέτοιο λαμβάνοντας φολικό οξύ καθημερινά πριν μείνετε έγκυος και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Τη δοσολογία θα σας την προτείνει ο γιατρός σας.


Εάν έχετε ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο, είναι επίσης πιο πιθανό να έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D . Αν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας αυξάνεται ο κίνδυνος το μωρό σας να έχει αδύναμα οστά και δόντια ή να γεννηθεί λιποβαρές.

Όλες οι έγκυοι καλούνται να λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D, αλλά εάν ο ΔΜΣ σας είναι 30 ή περισσότερο, μπορεί να σας συστηθεί μεγαλύτερη καθημερινή ποσότητα.


Ισορροπημένη διατροφή

Εάν ανησυχείτε για το βάρος σας και για το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο που κουβαλάτε, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε εκτός από το να κάνετε δίαιτα .

Μια ισορροπημένη διατροφή με θρεπτικά συστατικά είναι το κλειδί για να παραμείνετε υγιείς και να διαχειριστείτε το βάρος σας.

Προσπαθήστε να τρώτε ποικιλία από υγιεινές τροφές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως:

  • Αμυλούχα τρόφιμα ολικής αλέσεως όπως ζυμαρικά , ρύζι και ψωμί

  • Άφθονα φρούτα και λαχανικά

  • Άπαχο κρέας, ψάρι και άλλες πρωτεΐνες όπως αυγά και όσπρια

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί

  • Προσπαθήστε επίσης να περπατάτε περίπου 20 λεπτά την μέρα.


26 views0 comments

תגובות


bottom of page