Λένε πως, τη στιγμή που ο ιατρός κόβει τον ομφάλιο λώρο το μωράκι αντιμετωπίζει μόνο του τον κόσμο! Τι είναι λοιπόν αυτός ο μαγικός δεσμός, εννέα μήνες μέσα στην κοιλιά της μητέρας, που τρέφει το μωρό, και ταυτόχρονα είναι και σωσίβιο καθώς εκείνο κολυμπάει στον αμνιακό σάκο, ενώ μπορεί μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών, αλλά μπορεί και να μπερδευτεί, να τυλιχτεί για παράδειγμα γύρω από τον λαιμό ή το σώμα του και να μας τρομάξει;
Ομφάλιος λώρος είναι ο αγγειακός μίσχος που συνδέει τον πλακούντα με το έμβρυο. Σαν ένα κορδόνι που ξεκινά από τον πλακούντα, ενώνεται με το έμβρυο στον ομφαλό του και του παρέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Αυτός ο λώρος είναι γεμάτος ζελέ, γέλη του Wharton ονομάζεται, και προστατεύει τις φλέβες και τις αρτηρίες του εμβρύου. Έτσι το μωρό μπορεί να κολυμπάει ελεύθερα, σαν δύτης, μέσα στον αμνιακό σάκο καθώς ο ομφάλιος λώρος συστρέφεται σαν σπείρα καθώς μεγαλώνει. Συνήθως το μήκος του είναι 50 έως 100 εκατοστά με διάμετρο 1-2 εκ. Αν είναι μεγαλύτερος από ένα μέτρο θεωρείται μακρύς. Τα πιο υπερκινητικά μωρά, ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο, τείνουν να έχουν μακρύτερο λώρο.
Η περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου γύρω από το έμβρυο μπορεί να έχει και σαν αιτία το μεγάλο μήκος του λώρου και την κινητικότητα του παιδιού. Είναι φαινόμενο συχνό στην εγκυμοσύνη και συνήθως μιλάμε για μια περιτύλιξη στο 21% των νεογνών, δύο στο 2,5% και τρεις στο 0,2% γύρω από κάποιο σημείο/α του σώματός του (χέρι, πόδι, κοιλιά, ώμους, λαιμό). Ο συνδυασμός των δύο τελευταίων είναι αυτό που συνήθως ακούμε σαν περιτύλιξη δίκην τελαμώνος, ένα σφιχτό δέσιμο με απλά λόγια…
Η διάγνωση των περιτυλίξεων του λώρου γίνεται συνήθως με υπερηχογράφημα 2D και 3D και η εκτίμηση των τυχών συνεπειών του στη διάρκεια του τοκετού γίνεται με την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού στο καρδιοτοκογράφημα. Σε κάθε περίπτωση ένας έμπειρος μαιευτήρας μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο περιστατικό και πριν η γυναίκα μπει σε τοκετό καμιά επιστημονική εταιρεία ή σύγγραμμα δεν συστήνει να καταφύγουμε σε καισαρική. Το λέω αυτό γιατί τελευταία έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των γυναικών που γεννούν με καισαρική τομή σε σχέση με το επιτρεπτό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 15 %.
Ένας έμπειρος μαιευτήρας με τη μαία του και το επιτελείο του, και με την εμπιστοσύνη πάντα και τη συγκατάθεση των γονιών, μπορεί παρακολουθώντας το έμβρυο με το καρδιοτοκογράφημα να προχωρήσει με ασφάλεια σε Φυσιολογικό Τοκετό παρότι υπάρχει περιτύλιξη ομφάλιου λώρου. Και πόσο μάλλον όταν ασχολείται με την Κύηση Υψηλού Κινδύνου και την Ιατρική του Εμβρύου, τη ζωή δηλαδή μέσα στη μήτρα, όπου όλη η κλινική του εμπειρία κι η ειδικότητα περιστρέφεται γύρω από το πώς λειτουργεί, πώς σκέφτεται και πώς αναπτύσσεται το έμβρυο, και το πώς και το γιατί μπορεί να εξελιχθεί ένας τοκετός…
Κι ας μην ξεχνάμε, το αίμα του ομφάλιου λώρου μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για την καταπολέμηση διάφορων ασθενειών.
Πηγή: www.petrosnikolaidis.gr
댓글