Άρκετες έρευνες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το τι είναι καλύτερα να τρώει μία έγκυος και τι θα πρέπει να αποφεύγει στη διατροφή της.
Οι ειδικοί στη βρετανική Telegraph, έρχονται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο γύρω από αυτό το θέμα με τις νεότερες συστάσεις τους.
Αυγά
Τα ωμά και τα μελάτα αυγά θα πρέπει να αποφεύγονται. Το ασπράδι και ο κρόκος θα πρέπει να είναι στερεά, για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα.
Οι κίνδυνοι: Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τύφο και πυρετό, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει όλα τα ζωτικά όργανα και το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε σηπτικό σοκ. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το έμβρυο. Η αντιμετώπιση της σαλμονέλας γίνεται με αντιβιοτικά.
Τυρί και γάλα
«Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία τυριών και πολλά από αυτά πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη», εξηγεί η δρ Philippa Kaye, γενική ιατρός, συγγραφέας και εξειδικευμένη στην υγεία των γυναικών.
Αποφύγετε όλα τα μη παστεριωμένα τυριά, αυτά με τη λευκή φλούδα, όλα τα μπλε τυριά, όπως το μπλε τυρί της Δανίας, τη Gorgonzola, το Roquefort και το dolcelatte, και τα μαλακά και γλοιώδη τυριά, όπως το brie, το Camembert και το κατσικίσιο τυρί.
«Μπορείτε όμως αυτά τα τυριά να τα καταναλώσετε μαγειρεμένα», προσθέτει η ίδια.
Μπορείτε να απολαμβάνετε οποιεσδήποτε σάλτσες τυριού, αρκεί να είναι ζεστές και τυρί cottage, paneer και σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, η γραβιέρα και η παρμεζάνα.
Όσον αφορά το γάλα, πίνετε μόνο παστεριωμένο.
Οι κίνδυνοι: Η λιστερίωση που μπορεί να προκαλέσουν το γάλα και τα αυγά, είναι 18 φορές πιο συχνή στην εγκυμοσύνη και μπορεί να προκαλέσει αποβολή, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό και σοβαρές ασθένειες στα νεογέννητα. Η μόλυνση προέρχεται από βακτήρια λιστέριας που βρίσκονται σε μολυσμένα μη παστεριωμένα ή μαλακά ωριμασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αλκοόλ
Στο παρελθόν, ένα ποτήρι μπύρα όχι απλώς επιτρεπόταν, αλλά ενθαρρυνόταν από τους γυναικολόγους. Ωστόσο, οι οδηγίες έχουν αλλάξει.
Η διατροφολόγος Rhiannon Lambert εξηγεί ότι «η τρέχουσα συμβουλή είναι ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και, στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αποφεύγεται πριν καν μείνετε έγκυος, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον ίδιο τον πλακούντα».
Έτσι, αν προσπαθείτε να συλλάβετε, είναι καλύτερο να απέχετε από την κατανάλωση αλκοόλ.
Αν και αυτή η συμβουλή ακούγεται υπερβολική, είναι επίσης καθιερωμένη σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, οι οποίες συμβουλεύουν την πλήρη αποχή από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι κίνδυνοι: Το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο (FAS) (όταν το αλκοόλ που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας περνάει στο έμβρυο) μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη συνολική ανάπτυξη, προκαλώντας ένα φάσμα διαταραχών και καταστάσεων όπως προβλήματα συμπεριφοράς και μειωμένη μαθησιακή ικανότητα.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί επίσης να σχετίζεται με αποβολές και χαμηλό βάρος γέννησης και ως εκ τούτου ενώ πριν από μερικές δεκαετίες ένα ποτήρι κρασί θεωρούνταν ασφαλές, η συμβουλή είναι ότι αυτό δεν ισχύει πλέον.
Καφεΐνη
Η νεότερη συμβουλή των ειδικών είναι ότι 200mg καφεΐνης την ημέρα κατά την εγκυμοσύνη είναι ασφαλή, αλλά η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ και το τσάι, αλλά και στη σοκολάτα, το πράσινο τσάι, τα φάρμακα και τα αναψυκτικά, ειδικά τα light και τα zero.
Αυτή η ποσότητα καφεΐνης ισοδυναμεί με περίπου δύο φλιτζάνια τσάι ή ένα κουτάκι κόλα διαίτης, εξηγεί ο Lambert.
Εάν στραφείτε σε ποτά χωρίς καφεΐνη, αυτό αφαιρεί περίπου το 97% της καφεΐνης. Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη έχει περίπου 2mg καφεΐνης, σε αντίθεση με τα 95mg σε ένα συνηθισμένο φλιτζάνι.
Οι κίνδυνοι: Η υπερκατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί με τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων στη μήτρα και τον πλακούντα, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την παροχή αίματος στο έμβρυο και να εμποδίσει την ανάπτυξη, οδηγώντας σε χαμηλό βάρος γέννησης και κίνδυνο αποβολής.
Κρέας
«Το κρέας πρέπει να μαγειρεύεται μέχρι μέσα», λέει ο Lambert. «Τα αλλαντικά και τα ωμά ή λίγο μαγειρεμένα κρέατα μπορεί να περιέχουν παράσιτα, γι’ αυτό κρατήστε πιάτα όπως το μοσχαρίσιο ταρτάρ μακριά από το μενού σας και μαγειρέψτε το μοσχάρι και το αρνί μέχρι να μην υπάρχει ροζ χρώμα ή αίμα», εξηγεί ο ίδιος. Εν ολίγοις, μαγειρέψτε όλα τα κρέατα καλά.
Οι κίνδυνοι: Η τοξοπλάσμωση μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση κακομαγειρεμένων τροφίμων που περιέχουν παράσιτα. Αυτά μπορούν να περάσουν από τον πλακούντα στο μωρό σας και να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη και διαταραχές στο συκώτι, τον σπλήνα και τα μάτια και να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Κυνήγι
«Αποφύγετε το κυνήγι», συμβουλεύει η Kaye, «καθώς η χήνα, η πέρδικα ή ο φασιανός μπορεί να περιέχουν μολύβδινα σκάγια».
Οι κίνδυνοι: Η συχνή κατανάλωση κρέατος θηραμάτων με μολυβδοσωλήνες (σκάγια), ιδίως μικρών θηραμάτων, μπορεί να σας εκθέσει σε επιβλαβή επίπεδα μολύβδου και να οδηγήσει σε προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του βρέφους.
Συκώτι και πατέ
Αποφύγετε το συκώτι και τα προϊόντα συκωτιού, όπως τα πατέ, επειδή έχουν από τη φύση τους υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, ιδίως στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Οι κίνδυνοι: Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.
Ψάρια και οστρακοειδή
Τα μαγειρεμένα οστρακοειδή, όπως μύδια, αστακός, καβούρια, χτένια, μύδια και γαρίδες, είναι ακίνδυνα για την εγκυμοσύνη, όπως και τα μαγειρεμένα ψάρια, αν και τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η ρέγγα, ο σολομός και η πέστροφα, πρέπει να περιορίζονται σε δύο μερίδες την εβδομάδα, καθώς μπορεί να περιέχουν ρύπους.
Ο τόνος δεν θεωρείται λιπαρό ψάρι, οπότε επιπλέον μπορείτε να τρώτε δύο φρέσκες μπριζόλες τόνου ή τέσσερις κονσέρβες μεσαίου μεγέθους την εβδομάδα (140 γρ. όταν είναι στραγγισμένες) – αλλά όχι περισσότερο, καθώς ο τόνος περιέχει υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου από άλλα ψάρια.
Ο ξιφίας έχει επίσης υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου και θα πρέπει να μην τον καταναλώνεται.
Τα ωμά οστρακοειδή και τα κρύα, παστά ψάρια, όπως ο καπνιστός σολομός, είναι επίσης εκτός μενού, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα με βακτήρια λιστέρια, ενώ τα ωμά οστρακοειδή μπορεί επίσης να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση λόγω ιών και τοξινών.
Οι κίνδυνοι: Ο υδράργυρος στα θαλασσινά μπορεί να συσσωρευτεί στην κυκλοφορία του αίματός σας με την πάροδο του χρόνου και η υπερβολική ποσότητα μπορεί να επηρεάσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του μωρού σας. Η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση.
Κατοικίδια ζώα στην εγκυμοσύνη
Αν έχετε γάτες, ζητήστε από κάποιον άλλο να καθαρίζει τα κουτιά τους. Τα περιττώματα μπορεί να περιέχουν παράσιτα που μπορεί να περάσουν από εσάς στο αγέννητο μωρό σας.
Αν πρέπει να το κάνετε μόνη σας, φροντίστε να φοράτε γάντια και να πλένετε τα χέρια σας καλά μετά.
Οι κίνδυνοι: Τοξοπλάσμωση (βλ. την ενότητα για το κρέας, παραπάνω), η οποία είναι γνωστό ότι αναπαράγεται στην οικογένεια των γατών.
Η υγιεινή των τροφίμων
Η δρ Kaye συμβουλεύει ότι «αν και μπορεί να φαίνεται προφανές, η υγιεινή των τροφίμων γίνεται ακόμη πιο σημαντική αυτή την περίοδο, οπότε βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα καταναλώνονται όταν είναι στο βέλτιστο δυνατό σημείο τους, αποφύγετε οτιδήποτε μετά την ημερομηνία λήξης».
Πηγή: www.news247.gr
Comentarios