Πολλές γυναίκες στις μέρες μας αν και δίνουν μεγάλη σημασία στην προσωπική τους υγιεινή, δεν γνωρίζουν πώς να φροντίζουν σωστά την ευαίσθητη περιοχή. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να νιώθει άνετα να συζητάει με τον γυναικολόγο της για το πως πρέπει να φροντίζει σωστά την ευαίσθητη περιοχή, για να αποφεύγονται, όσο γίνεται, μολύνσεις και ενοχλήσεις.
Τα 12 λάθη φροντίδας στην ευαίσθητη περιοχή
Αμελείς τον καθημερινό καθαρισμό
Κάνεις υπερβολές στο ντους
Καθαρίζεις με λάθος τρόπο τα γεννητικά σου όργανα μετά την τουαλέτα
Δεν ουρείς μετά το σεξ
Χρησιμοποιείς σφουγγάρι
Ρίχνεις νερό μέσα στον κόλπο σου
Χρησιμοποιείς "σκληρά" σαπούνια
Κάνεις αποτρίχωση στο μπικίνι γιατί πιστεύεις ότι είναι θέμα υγιεινής
Δεν δίνεις προσοχή στη θυλακίτιδα
Δεν αλλάζεις φροντίδα
Κάνεις κολπικές πλύσεις και steaming
Δεν φοράς τα κατάλληλα εσώρουχα
Πάμε να αναλύσουμε το κάθε ένα από τα πιο πάνω ξεχωριστά
1. Αμελείς τον καθημερινό καθαρισμό
Το να κρατάς την περιοχή καθαρή είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές γυναικείας υγιεινής που υπάρχουν. Φυσιολογικές λειτουργίες όπως η περίοδός σου, οι καθημερινές κολπικές εκκρίσεις και η αυξημένη εφίδρωση καθιστούν την καθαριότητα ακόμα πιο σημαντική. Ο κόλπος περιέχει διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, μερικά εκ των οποίων είναι καλά, καθώς διατηρούν την υγεία του κόλπου, ενώ άλλα επιβλαβή.
Κανονικά η κολπική χλωρίδα χαρακτηρίζεται από την ισορροπία μεταξύ των δύο. Οι καθημερινές δραστηριότητες, ωστόσο, επιδρούν στις φυσικές άμυνες του κόλπου σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να φροντίζεις την ευαίσθητη περιοχή χρησιμοποιώντας προϊόντα χωρίς σαπούνι. Πλένε μόνο τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, δηλαδή το αιδοίο, τα μεγάλα και μικρά χείλη. Το εσωτερικό, δηλαδή ο κόλπος, έχει το δικό του μηχανισμό αυτοκαθαρισμού. Δεν χρειάζεται πλύσιμο, τρίψιμο ή επίμονο καθάρισμα.
2. Κάνεις υπερβολές στο ντους
Ο κόλπος είναι αυτοκαθαριζόμενος. Εάν έχεις δει ποτέ εκκρίσεις στο εσώρουχό σου –χωρίς οσμή ή απόχρωση–, αυτό είναι απόδειξη ότι λειτουργεί σωστά. Το αιδοίο, από την άλλη πλευρά, δεν αυτοκαθαρίζεται. Είναι δέρμα που πρέπει να καθαριστεί ακριβώς όπως το υπόλοιπο σώμα.
Ένα ήπιο, χωρίς άρωμα, σαπούνι, νερό και τα δάχτυλά σου είναι υπεραρκετά. Η υπερβολική έκθεση σε προϊόντα σαπουνιού –συμπεριλαμβανομένου του αφρόλουτρου– μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, ξηρότητα και διαταραχή της ευαίσθητης περιοχής. Ενδοκολπικές πλύσεις ή οποιαδήποτε άλλη μορφή εσωτερικού καθαρισμού δεν συνιστώνται.
3. Καθαρίζεις με λάθος τρόπο τα γεννητικά σου όργανα μετά την τουαλέτα
Το πιο σημαντικό πράγμα που οφείλεις να έχεις κατά νου μετά από ούρηση και αφόδευση είναι ότι πρέπει να σκουπίζεις τον πρωκτό και τον κόλπο ξεχωριστά. Δηλαδή, σκούπισε μια περιοχή, πέταξε το χρησιμοποιημένο χαρτί και χρησιμοποίησε καινούργιο για να σκουπίσεις την άλλη περιοχή. Ο λόγος; Επειδή δεν θέλεις να μολύνεις την ουρήθρα με τίποτα από τον ορθό, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης, μετά την ούρηση κατεύθυνε το χαρτί υγείας πάντα με φορά από εμπρός προς τα πίσω.
4. Δεν ουρείς μετά το σεξ
Η ούρηση συμπαρασύρει τυχόν βακτήρια που μπορεί να έχουν μεταναστεύσει στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια του σεξ, κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Μπορείς επίσης να πλύνεις το αιδοίο με σκέτο νερό, αλλά μην κάνεις κάποια εσωτερική πλύση ή τρίψιμο.
5. Χρησιμοποιείς σφουγγάρι
Η γυναικεία υγιεινή δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό – μόνο λίγο πλύσιμο και άφθονο νερό. Το δέρμα της περιοχής είναι πολύ ευαίσθητο και μπορεί να ερεθιστεί από γάντια, σφουγγάρια και λούφα. Επιπλέον, λόγω της σπογγώδους υφής τους, τα σφουγγάρια προσφέρονται για τη φιλοξενία βακτηρίων και μυκήτων, τα οποία, φυσικά, θέλεις να κρατήσεις μακριά από τον κόλπο σου. Εάν, ωστόσο, τα χρησιμοποιείς, φροόντισε να τα αντικαθιστάς τακτικά και να τα πλένεις σε υψηλή θερμοκρασία. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είναι προτιμότερο να καθαρίζεις την ευαίσθητη περιοχή απαλά, σαπουνίζοντάς τη με τα χέρια σου.
6. Ρίχνεις νερό μέσα στον κόλπο σου
Αυτή η συμβουλή φροντίδας εμποδίζει τα εξωτερικά βακτήρια να εισέλθουν στον κόλπο. Όταν πλένεις την ευαίσθητη περιοχή, μην κατευθύνεις τη ροή του νερού απευθείας στον κόλπο σου. Αντίθετα, άφησε το νερό να τρέξει από την κορυφή του εφηβαίου.
7. Χρησιμοποιείς "σκληρά" σαπούνια
Το pH μιας υγιούς ευαίσθητης περιοχής είναι ελαφρώς όξινο. Αυτή η φυσική οξύτητα διατηρεί τον έλεγχο των επιβλαβών βακτηρίων. Στα συνηθισμένα σαπούνια καθώς και στο νερό, το pH είναι συνήθως πολύ υψηλό και αυτό μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής. Τα προϊόντα καθαρισμού και φροντίδας για την ευαίσθητη περιοχή έχουν προσαρμοσμένο pH που σέβεται τη φυσική οξύτητα της ευαίσθητης περιοχής.
8. Κάνεις αποτρίχωση στο μπικίνι γιατί πιστεύεις ότι είναι θέμα υγιεινής
Το ηβικό τρίχωμα έχει πολλούς σημαντικούς βιολογικούς σκοπούς, όπως ότι προφυλάσσει το ευαίσθητο δέρμα του αιδοίου από την τριβή κατά τη σεξουαλική επαφή, προστατεύει από ασθένειες και προβλήματα του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει ξένα σωματίδια, όπως σκόνη και παθογόνα βακτήρια, να εισέλθουν στο σώμα. Βοηθά επίσης στον έλεγχο της υγρασίας της περιοχής, μειώνοντας τις πιθανότητες των λοιμώξεων από ζυμομύκητες.
Αν επιλέξεις, ωστόσο, να αποτριχώσεις την περιοχή, ο τρόπος που θα το κάνεις έχει σημασία. Πρέπει να χρησιμοποιείς ένα καθαρό ξυραφάκι κάθε φορά, με λεπίδα που δεν έχει στομώσει από αποτρίχωση σε άλλο σημείο του σώματός σου. Κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος, στις λεπίδες συσσωρεύονται διάφορα μικροσωματίδια από τις τρίχες, το δέρμα καθώς και από το υλικό ξυρίσματος (κρέμα ή σαπούνι), γι’ αυτό και χρειάζεται καλό ξέπλυμα.
Όταν τελειώσεις, στέγνωσε το ξυραφάκι και φύλαξέ το στο ντουλάπι και όχι στο ντους. Αυτό θα το διατηρήσει ανέπαφο από μούχλα και σκουριά. Όταν διαπιστώσεις ότι το ξυράφι δεν κόβει, έχει σκουριά στις λεπίδες ή ότι έχει απομακρυνθεί μεγάλο μέρος της λιπαντικής λωρίδας, τότε ήρθε η ώρα για αντικατάσταση. Οι ειδικοί προτείνουν να αλλάζεις το ξυραφάκι ανά μία με δύο βδομάδες για να αποφεύγεις τυχόν κοψίματα.
9. Δεν δίνεις προσοχή στη θυλακίτιδα
Ακόμα κι αν ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω βήματα, η θυλακίτιδα παραμονεύει. Πρόκειται για μια δερματίτιδα που είναι στην ουσία φλεγμονή του θύλακα της τρίχας. Η μόλυνση αυτή προκαλείται συνήθως από κάποιο μικρόβιο ή μύκητα, εμποδίζει την τρίχα να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να ανέβει προς την επιφάνεια, κάνοντας τη να γυρίζει προς τα μέσα και να δημιουργεί σπυράκι με πύον. Μια ζεστή κομπρέσα στις τρίχες που έχουν αναπτυχθεί προς τα μέσα θα βοηθήσει να ανοίξει ο πόρος. Οι κομπρέσες με λευκό ξίδι, χαμομήλι ή πράσινο τσάι είναι εξίσου ανακουφιστικές.
10. Δεν αλλάζεις φροντίδα
Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης μπορούν να διαταράξουν την οξύτητα του περιβάλλοντος του κόλπου, αλλά και κάποιες καθημερινές δραστηριότητες, π.χ., γυμναστική, σεξουαλική επαφή, φαρμακευτική αγωγή όπως τα αντιβιοτικά, ή η χρήση στενών εσωρούχων, είναι εξίσου πιθανό να διαταράξουν την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας. Η μεγαλύτερη ένδειξη ότι κάτι πρέπει να αλλάξει είναι όταν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα ή πονάς. Υπάρχουν μερικά σημαντικά γεγονότα της ζωής που συχνά απαιτούν αλλαγή στη φροντίδα, όπως:
Σεξουαλική δραστηριότητα: Εάν είσαι σεξουαλικά ενεργό άτομο, δώσε προτεραιότητα στην υγεία των γεννητικών σου οργάνων για να αποφύγεις τα ΣΜΝ.
Εγκυμοσύνη: Όταν είσαι έγκυος, το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να κυριαρχήσουν ξένα βακτήρια στον κόλπο σου. Το διάστημα αυτό οι κολπικές εκκρίσεις είναι περισσότερες λόγω των αυξημένων επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Η αύξηση του όγκου και της ροής του αίματος που ρέει στα αγγεία του κόλπου συμβάλλει και αυτή στην αύξηση των εκκρίσεων.
Εμμηνόπαυση: Μετά την εμμηνόπαυση, το δέρμα του αιδοίου μπορεί να χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση, λόγω της ξηρότητας που εμφανίζει η περιοχή. Μια λύση είναι η χρήση συμπληρωμάτων, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, πολυβιταμίνη, πόσιμο κολλαγόνο, προκειμένου να διατηρείς το δέρμα σου ενυδατωμένο από μέσα προς τα έξω.
11. Κάνεις κολπικές πλύσεις και steaming
Μια συμβουλή μόνο: Μην το κάνεις! Όχι μόνο δεν έχουν απολύτως κανένα όφελος, αλλά είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πρόβλημα. Οι κολπικές πλύσεις –με μείγμα νερού-σαπουνιού ή νερού-ξιδιού– διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, καθώς αλλάζουν το φυσικό μικροβίωμά του, καθιστώντας την περιοχή ευαίσθητη σε παθογόνα μικρόβια. Επίσης, και οι πλύσεις με ατμό είναι καλό να αποφεύονται.
12. Δεν φοράς τα κατάλληλα εσώρουχα
Τα στενά ρούχα ή τα υφάσματα που δεν αναπνέουν –όπως τα πολυεστερικά– δημιουργούν ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, προκαλώντας τριβή και ερεθισμό στην ευαίσθητη περιοχή. Για να αποφύγεις ερεθισμούς ή λοιμώξεις, να προτιμάς ρούχα χαλαρά, που δίνουν τη δυνατότητα στο σώμα σου να αναπνέει, κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, όπως βαμβάκι. Η δαντέλα, τα συνθετικά στρινγκ και τα καλσόν ευθύνονται επίσης για ερεθισμούς λόγω τριβής.
Comments