top of page
Search
Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Ενημέρωση για την αντισύλληψη



Ο σεξουαλικώς ενεργός πληθυσμός, ηλικίας 16-45 ετών, στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.900.000 άτομα (94,6% του δείγματος).


Περίπου 7 στα 10 αγόρια και 4 στα 10 κορίτσια ηλικίας έως 18 ετών είχαν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές έως σήμερα.


Κατά μέσο όρο, από το σύνολο του ενεργού σεξουαλικώς πληθυσμού:


2 στους 3 άνδρες και 1 στις 3 γυναίκες είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή πριν συμπληρώσουν τα 18 έτη. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες έχουν την πρώτη σεξουαλική επαφή στα 17 και οι γυναίκες στα 19 έτη.


Οι άνδρες έχουν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους από τις γυναίκες. Περίπου 1 στους 4 άνδρες είχαν περισσότερες από 15 ερωτικές συντρόφους στη ζωή τους και 9 στους 10 είχαν περισσότερες από μία. 4 στις 10 γυναίκες είχαν περισσότερους από έναν ερωτικό σύντροφο έως σήμερα.


1 στους 4 ερωτώμενους δηλώνει μη ενημερωμένος σε θέματα αντισύλληψης και ειδικότερα οι νέοι ηλικίας έως 18 ετών και όσοι δεν έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές έως σήμερα. 2 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι είναι πολύ ενημερωμένοι σε θέματα αντισύλληψης και περίπου 5 στους 10 αρκετά ενημερωμένοι.


Συνολικά, 7 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι είναι πολύ ή αρκετά ενημερωμένοι για θέματα αντισύλληψης


Παρότι, 2 στους 10 θεωρούν ότι είναι πολύ ενημερωμένοι για θέματα αντισύλληψης και 5 στους 10 αρκετά, είναι εμφανές το έλλειμμα σχετικής ενημέρωσης από την έλλειψη χρήσης αντισυλληπτικής μεθόδου.


Χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή

Περίπου 2 στους 10 άνδρες και 3 στις 10 γυναίκες δε χρησιμοποίησαν κάποια αντισυλληπτική μέθοδο κατά την πρώτη σεξουαλική τους επαφή.


Οι άνδρες χρησιμοποίησαν στην πρώτη τους επαφή είτε προφυλακτικό (6 στους 10) είτε την πρακτική της διακεκομμένης επαφής (περίπου 1 στους 7). Αντίστοιχα για 4 στις 10 γυναίκες, η πρώτη τους σεξουαλική επαφή βασίσθηκε από πλευράς αντισύλληψης στη χρήση προφυλακτικού από το σύντροφο ενώ σε 1 στις 4 ο σύντροφός της χρησιμοποίησε την πρακτική της διακεκομμένης επαφής.


Στις ηλικίες έως 24 ετών, η χρήση του προφυλακτικού είναι σαφώς πλειοψηφική κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή και μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία των ερωτώμενων. Αντίστροφα, η μη χρήση κάποιας μεθόδου αντισύλληψης κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή, είναι ιδιαίτερα χαμηλή στις νεαρές ηλικίες και αυξάνεται στους μεγαλύτερους όπου 1 στους 4 άνδρες 35-45 και 4 στις 10 γυναίκες ιδίας ηλικίας δε χρησιμοποίησαν κάποια μέθοδο αντισύλληψης στην πρώτη τους σεξουαλική επαφή.


Παράλληλα υψηλή παρατηρήθηκε η μη χρήση αντισύλληψης στις γυναίκες κατώτερου εκπαιδευτικού επίπεδου (52,3%), στις κατοίκους αγροτικών περιοχών (39,9%) και σε όσες είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή έως 16 ετών (45,7%).


Η χρήση ή μη αντισυλληπτικής μεθόδου σχετίζεται επίσης με την εγκυμοσύνη σε μικρή ηλικία (55,9% όσων έγιναν μητέρες πριν από τα 19 τους έτη δεν χρησιμοποίησαν κάποια μέθοδο ή πρακτική) και με την εμπειρία ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης (38,5% όσων είχαν κάποια σχετική εμπειρία, δεν είχαν χρησιμοποιήσει αντισύλληψη στην πρώτη τους επαφή).


*Επίσκεψη σε Γυναικολόγο

9 στις 10 γυναίκες έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά κάποιον γυναικολόγο.


7 στις 10 νέες ηλικίας 16-18 ετών και 1 στις 4 ηλικίας 19-24 ετών δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ


Χρήστες Διακεκομμένης επαφής

Η χρήση της πρακτικής της διακεκομμένης επαφής κατά την σεξουαλική πράξη, συνδυάζεται με τη σεξουαλική εμπειρία που χαρακτηρίζει τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους παντρεμένους ειδικότερα. Η διακεκομμένη επαφή χρησιμοποιείται από:


1 στους 4 άνδρες 35-45 ετών και 3 στις 10 γυναίκες


7 στους 10 άνδρες που είναι σεξουαλικώς ενεργοί για περισσότερα από 10 χρόνια και


6 στους 10 παντρεμένους άνδρες και 7 στις 10 παντρεμένες γυναίκες


Χρήστριες αντισυλληπτικού χαπιού

Η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού διαφοροποιείται με την ηλικία των ερωτώμενων και εμφανίζει τις υψηλότερες τιμές στις ηλικίες 19-34.


Από τις γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικό χάπι :


7 στις 10 κατοικούν σε αστικές περιοχές


7 στις 10 είναι απόφοιτες μέσης ή ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι Ελληνίδες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή συγκριτικά αργότερα από τους άνδρες, στα 19 έτη, χρησιμοποιώντας είτε το προφυλακτικό είτε καμία μέθοδο αντισύλληψης.


Στην εφηβική τους ηλικία, η ενημέρωση για θέματα αντισύλληψης είναι περιορισμένη και αντλείται κυρίως από τους φίλους και τα περιοδικά, ενώ η μητέρα παρέχει επίσης πληροφορίες-συμβουλές. Ο γυναικολόγος εισέρχεται στη ζωή τους, είτε μετά τα 25 όταν έχουν κάνει οικογένεια και ετοιμάζονται να γίνουν μητέρες, είτε με κίνητρο κάποιο πρόβλημα χωρίς σε καμία περίπτωση να έχει προληπτικό χαρακτήρα.


Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έλλειψη σχολικής διαπαιδαγώγησης έχουν ως αποτέλεσμα την άγνοια ή την ανάπτυξη λανθασμένων αντιλήψεων σχετικά με την αντισύλληψη.


Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, έχουν στην πλειοψηφία τους περιορισμένο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων με μεγαλύτερη εμπειρία από τις ίδιες και με τους οποίους συνεχίζουν να χρησιμοποιούν είτε προφυλακτικό είτε ξεκινούν τη διακεκομμένη επαφή. Ο ρόλος του άνδρα παραμένει ισχυρός σε ό,τι αφορά τη χρήση της μεθόδου αντισύλληψης.


Η ανάγκη οικογενειακού προγραμματισμού και αξιόπιστης αντισυλληπτικής μεθόδου είναι έντονες καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους καθώς υψηλός αριθμός γυναικών οδηγείται στη διακοπή κάποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.


Τέλος, η πλειοψηφία του κοινού, κατά τις σεξουαλικές του επαφές, χρησιμοποιεί είτε το προφυλακτικό, είτε τη διακεκομμένη επαφή, ενώ το αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται περιορισμένα μετά από παρότρυνση του γιατρού τους, τόσο ως αξιόπιστη αντισυλληπτική μέθοδος, όσο και για λόγους υγείας.


Πηγή: www.kmyrillas.gr

59 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page