Γονιμότητα και χρόνος.
Ανθρωπολογικές μελέτες σε πληθυσμούς οι οποίοι δεν κάνουν χρήση αντισύλληψης έδειξαν ότι η γονιμότητα (βιολογική ικανότητα να συλλάβει και να φέρει μια εγκυμοσύνη σε πέρας) μειώνεται με την ηλικία της μητέρας.
Παράλληλα με τη μείωση της ποιότητας των ωαρίων, ο οποίος είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για την εν λόγω μείωση της γονιμότητας, παρατηρείται και αύξηση των αποβολών (πρώιμης απώλειας του εμβρύου) με την αύξηση της ηλικίας της μητέρας. Σε μια μελέτη στο Μπαγκλαντές η πιθανότητα απώλειας του εμβρύου αυξήθηκε από περίπου 18% στην ηλικία των 18 έως 45% από την ηλικία 38. Η συνολική ικανότητα γονιμότητας ήταν σταθερή μέχρι την ηλικία των 40 και κατόπιν μειώθηκε ταχέως σχεδόν στο μηδέν μετά την ηλικία των 46.
Είναι πιθανή η εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 40 ετών;
Ο αριθμός των γυναικών άνω των 40 ετών που αναζητούν βοήθεια από κέντρα αναπαραγωγής αυξάνεται συνεχώς. Δεκαπλασιάστηκε την περασμένη δεκαετία και η ίδια αύξηση συνεχίζεται και στην δεκαετία που διανύουμε.
Ωοθήκη και η παραγωγή ωαρίων.
Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, η πιο κοινή αιτία της υπογονιμότητας είναι το μειωμένο αποθεματικό των ωοθηκών σε ωάρια αλλά και η κακή ποιότητα των ωαρίων αυτών. Η ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν καλής ποιότητας ωάρια μειώνεται με την ηλικία, και σχεδόν όλες οι γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών έχουν χάσει αρκετό αποθεματικό των ωοθηκών τους.
Για το λόγο αυτό ο έλεγχος γονιμότητας πρέπει να γίνεται άμεσα και να σχεδιάζεται μια εξατομικευμένη αποτελεσματική θεραπεία το γρηγορότερο δυνατό.
Συμβουλές για την επίτευξη εγκυμοσύνης μετά την ηλικία των 40.
Αναγνωρίστε τον επείγοντα χαρακτήρα της θεραπείας. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας.
Χρειάζεται ταχεία διάγνωση και ένα δομημένο σχέδιο θεραπείας.
Όχι σε ατελείωτες δοκιμές με συμβατικά σχήματα.
Όσο πιο γρήγορα αρχίσει η θεραπεία τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα εγκυμοσύνης.
Στις γυναίκες με προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να εφαρμόζονται κλινικά πρωτόκολλα που παρέχουν εξατομικευμένη θεραπεία.
Ενίσχυση ωοθηκικής λειτουργίας.
Η ωοθηκική λειτουργία μπορεί να ενισχυθεί με ένα πρόγραμμα ωοθηκικής ενίσχυσης. Αυτό συνίσταται σε ένα σχήμα βιταμινών και φυσικών συμπληρωμάτων που μπορούν να αναζωογονήσουν τα ήδη υπάρχοντα ωοθυλάκια.
Μπορούν να δημιουργηθούν νέα ωάρια σε 'γερασμένες' ωοθήκες ;
Διαβάστε τα νέα δεδομένα για την αναζωογόνηση των ωοθηκών με μεσοθεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) ενάντια στο γήρας των ωοθηκών.
Διερεύνυση και διόρθωση άλλων παραγόντων υπογονιμότητας.
Έχουμε αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά στα οποία είχε ενισχυθεί η εντύπωση πως η μοναδική αιτία υπογονιμότητας ήταν ο ηλικιακός παράγοντας ενώ αυτό δε συνέβαινε.
Με τη διόρθωση των πραγματικών παραγόντων στις περιπτώσεις αυτές πετύχαμε εγκυμοσύνη.
Μπορεί η εξωσωματική γονιμοποίηση να βοηθήση στην επίτευξη εγκυμοσύνης μετά την ηλικία των 40;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να βοηθήσει μόνο και εφόσον εφαρμόζεται με εξατομικευμένο τρόπο και με σωστή προετοιμασία.
Για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση, κλείστε ραντεβού με τον Δρ. Νικόδημο Χριστοφή.
Commentaires