Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αρκετά από τα ενοχλητικά συμπτώματα του πρώτου τριμήνου όπως η συνεχής εξάντληση και οι ναυτίες, υποχωρούν. Πολλές γυναίκες το περιγράφουν ως το καλύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κατά το οποίο ένιωθαν περισσότερη ενέργεια και λιγότερους πόνους. Δεν ισχύει το ίδιο και για το τρίτο τρίμηνο όπου το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό.
Πότε ξεκινά το τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης
Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ξεκινάει την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης και διαρκεί μέχρι και τον τοκετό. Τις εβδομάδες αυτές η εμβρυική ανάπτυξη είναι πολύ γρήγορη. Το μωρό είναι πολύ δραστήριο, παίρνει αρκετό βάρος και ύψος και από την 30η εβδομάδα κι έπειτα προετοιμάζεται για τον τοκετό
Συμπτώματα το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Πολλές γυναίκες βιώνουν πρωτόγνωρα συμπτώματα το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τα πιο κοινά είναι:
Πρήξιμο. Το πρήξιμο είναι ένα φυσιολογικό και αρκετά κοινό σύμπτωμα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί ένδειξη κάποιας πιο σοβαρής πάθησης όπως η προεκλαμψία για αυτό καλό είναι να το παρακολουθείτε και να συζητήσετε με τον γιατρό σας τυχόν αλλαγές που παρατηρείτε.
Συχνοουρία. Το ολοένα και μεγαλύτερο μέγεθος του εμβρύου και της μήτρας έχει σαν αποτέλεσμα την άσκηση πίεσης στην ουροδόχο κύστη, άρα και την πιο συχνή ανάγκη για ούρηση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν νιώθετε κάψιμο στην ευαίσθητη περιοχή κατά την ούρηση.
Δυσκολία στον ύπνο. Όσο πλησιάζετε στον τοκετό, τόσο περισσότερο θα δυσκολεύεστε να βολευτείτε στο κρεβάτι ή τον καναπέ. Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια για να στηρίξετε την κοιλιά και την πλάτη σας.
Κούραση. Η δυσκολία στον ύπνο και οι αυπνίες συνεπάγονται εξάντληση και κόπωση. Δοκιμάστε να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας δεδομένου ότι μπορεί να σας βοηθήσει στην αποφόρτιση και την εκτόνωση ενέργειας, άρα και να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ. Επίσης, αποφύγετε τις πολύ κουραστικές εργασίες που καταπονούν το σώμα.
Πόνος χαμηλά στη μέση. Η μήτρα πιέζει συγκεκριμένα νεύρα στην πλάτη με αποτέλεσμα να νιώθετε πόνο κυρίως στην περιοχή της μέσης. Δοκιμάστε να κάνετε ασκήσεις για να ξεπιαστείτε και εντάξτε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας. Ένα ζεστό μπάνιο κα μασάζ μπορεί επίσης να βοηθήσουν.
Συσπάσεις. Το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό και τις τελευταίες εβδομάδες είναι πιθανό να νιώθετε συσπάσεις. Οι συσπάσεις αυτές δεν είναι οι πραγματικές και ονομάζονται συσπάσεις Braxton Hicks. Εάν έχετε περισσότερες από τέσσερις δυνατές συσπάσεις σε διάστημα μίας ώρας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Γενικά, στο άρθρο μας εδώ μπορείτε να βρείτε ό,τι πρέπει να ξέρετε για τις συσπάσεις BraxtonHicks
Αιμορροΐδες και δυσκοιλιότητα. Οι αιμορροΐδες είναι μεταξύ άλλων αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος στην πυελική περιοχή. Η δυσκοιλιότητα από την άλλη είναι ένα σύμπτωμα που το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει πιο έντονο. Και στις δύο περιπτώσεις η ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σας φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει.
Ραγάδες και φαγούρα στο δέρμα. Και τα δύο είναι αποτέλεσμα του αυξημένου μεγέθους της κοιλιάς και του τεντωμένου δέρματος. Μπορείτε να προμηθευτείτε μία κατάλληλα κρέμα για τις ραγάδες, ενώ πολύ σημαντικό είναι να ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας επαρκώς.
Κράμπες στα πόδια. Οι κράμπες στα πόδια είναι ένα ακόμα συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Αποφύγετε την ορθοστασία και εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο.
Μούδιασμα. Το πρήξιμο ασκεί πίεση στα νεύρα και μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, που συχνά γίνεται αισθητό στα χέρια ή στα δάχτυλα των ποδιών. Εάν είναι πολύ ενοχλητικό, ενημερώστε τον γιατρό σας. Σε περίπτωση που έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το πιθανότερο είναι να σας προτείνουν να βάλετε νάρθηκα καρπού.
Πηγή: www.mothersblog.gr
コメント