top of page
Search
Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Είναι ασφαλές να φοράμε ζώνη ασφαλείας στην εγκυμοσύνη;


Όλοι πρέπει να φορούν ζώνη ασφαλείας όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο και φυσικά οι έγκυοι. Ακόμα και ένα απότομο φρενάρισμα μπορεί να κάνει την έγκυο να χτυπήσει με δύναμη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, θέτοντας σε κίνδυνο της ασφάλεια της ίδιας του του μωρού που κυοφορεί.


Οι έγκυοι πρέπει να λαμβάνουν όμως κάποιες επιπλέον προφυλάξεις ενώ φορούν τη ζώνη ασφαλείας, έτσι ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους και το έμβρυο είτε κάθονται μπροστά είτε στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου.


Πως φοράει σωστά μία έγκυος τη ζώνη ασφαλείας;

Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ζώνη είναι απαραίτητη. Φροντίστε να φοράτε τόσο το οριζόντιο όσο και το διαγώνιο κομμάτι της ζώνης ώστε να συγκρατείται το σώμα. Η ζώνη θα πρέπει να ακουμπάει σφιχτά στο σώμα σας.


Προσέξτε ώστε το οριζόντιο κομμάτι της ζώνης να βρίσκεται κάτω από την κοιλιά σας, στους γοφούς σας. Ποτέ δεν πρέπει να το τοποθετήσετε πάνω στην κοιλιά.

Το διαγώνιο τμήμα της ζώνης πρέπει να περνάει ανάμεσα από τα στήθη και στα πλάγια της κοιλιάς κι αν υπάρχει η δυνατότητα, θα πρέπει να ρυθμίσετε το ύψος του να ταιριάζει με το δικό σας ύψος ώστε να μην ακουμπάει στον λαιμό σας. Ποτέ μην βάζετε τη ζώνη κάτω από το χέρι (στη μασχάλη) ή πίσω από την πλάτη σας.


Όταν οδηγείτε, φροντίστε να έχετε προσαρμόσει το κάθισμα ώστε να υπάρχει μία απόσταση περίπου 25 εκατοστών μεταξύ της κοιλιάς σας και του τιμονιού. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε ακόμα να φθάνετε άνετα το γκάζι, το φρένο και τον συμπλέκτη, αλλά και να βλέπετε εύκολα από τους καθρέφτες.


Τι άλλο μπορείτε να κάνετε ώστε να είστε ασφαλής στο αυτοκίνητο;

· Οι αερόσακοι να είναι σε λειτουργία. Συμβάλλουν στην προστασία τόσο της εγκύου όσο και του μωρού σε περίπτωση σύγκρουσης. Μπορείτε δώσετε μία κλίση προς τα πίσω στην πλάτη του καθίσματος και να τραβήξετε προς τα πίσω ολόκληρο το κάθισμα ώστε να μην βρίσκεστε κοντά στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

· Οδηγήστε μόνο αν νιώθετε καλά. Εάν αισθάνεστε κουρασμένη ή άρρωστη περιμένετε μέχρι να νιώσετε επαρκείς τις δυνάμεις σας, πιείτε υγρά και ξεκουραστείτε.

· Όταν έχει προχωρήσει η εγκυμοσύνη και η κοιλιά σας έχει μεγαλώσει, καλύτερα είναι να αποφεύγετε την οδήγηση. Είναι πιο ασφαλές να κάθεστε στη θέση του συνοδηγού.

· Εάν οδηγείτε να είστε πάρα πολύ προσεκτικές, μην αναπτύσσετε ταχύτητα κι αν το αυτοκίνητό σας παρέχει αυτή τη δυνατότητα, γείρετε το τιμόνι προς τα πάνω, προς το στήθος σας για να μην πιέζει την κοιλιά σας. Πάντα να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας και να απέχει η κοιλιά σας τουλάχιστον 25 εκατοστά από το τιμόνι.

Είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε ένα ρυθμιστή ζώνης ασφαλείας και υπάρχουν ειδικοί ρυθμιστές που έχουν σχεδιαστεί για εγκύους. Μεταξύ άλλων έχουν μαλακά, ειδικά σχεδιασμένα υλικά για να κρατούν τη ζώνη κάτω από την κοιλιά ή με τη χρήση ενός είδους γάντζου "αγκιστρώνουν" τη ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στα πόδια σας, μακριά από την κοιλιά.


Όλα τα παραπάνω δεν χρειάζεται να σας δημιουργήσουν άγχος. Εάν λαμβάνετε τα μέτρα ασφαλείας, φοράτε ζώνη και οδηγείτε προσεκτικά οι πιθανότητες να πάθετε κάτι σοβαρό είναι πολύ μικρές.


Πηγή: www.capital.gr

51 views0 comments

Comments


bottom of page