top of page
Search

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη

Writer's picture: Νικόδημος ΧριστοφήΝικόδημος Χριστοφή


Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη, οδηγώντας σε κάποιες περιπτώσεις σε πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης ή συγγενείς ανωμαλίες.


Τα άτομα που ζουν σε μολυσμένες περιοχές ή έχουν έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικών χώρων από τοξίνες, όπως ο καπνός του τσιγάρου έχουν υψηλότερα ποσοστά αρνητικών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.


Σε αυτό το άρθρο, μάθετε περισσότερα για το πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη.


Πιθανές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην εγκυμοσύνη

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει την υγεία της εγκύου και του αναπτυσσόμενου μωρού. Οι προσμείξεις στον αέρα μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα, επηρεάζοντας την υγεία του ίδιου του πλακούντα και διαταράσσοντας την ανάπτυξη του μωρού.


Οι συγκεκριμένες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως πόσο καιρό διαρκεί η έκθεση και πόση ρύπανση υπάρχει. Άλλοι παράγοντες μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τη ρύπανση είτε για να μετριάσουν, είτε να αυξήσουν τον κίνδυνο.


Για τους γονείς με χαμηλό εισόδημα ή για εκείνους από μειονοτικές ομάδες, άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε ποιοτική τροφή, καλή προγεννητική φροντίδα ή ασφαλή σπίτια, μπορεί να εντείνουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.


Η ατμοσφαιρική ρύπανση εμφανίζεται σε πολλές μορφές και μπορεί να είναι σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Μερικοί τύποι ατμοσφαιρικής ρύπανσης περιλαμβάνουν την ρύπανση του εξωτερικού αέρα από την αιθαλομίχλη ή την ρύπανση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων από φωτιά και καπνό, συμπεριλαμβανομένου του καπνού του τσιγάρου.


Η ρύπανση μπορεί να οφείλεται σε επαγγελματικούς κινδύνους, όπως η εργασία σε εξωτερικούς χώρους, η εργασία με τοξικά χημικά, η εργασία με ζώα και η εργασία σε βιομηχανικούς χώρους. Ρόλο παίζει η έκθεση σε οικιακά και επικίνδυνα χημικά, όπως

όπως κάποια είδη καθαρισμού και χρώματα, ακόμη και σε αλλεργιογόνα, όπως μούχλα.


Ατμοσφαιρική ρύπανση και αποτελέσματα εγκυμοσύνης

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει όλες τις πιθανές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επίσης οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί βλάβη σε ορισμένες εγκυμοσύνες, αλλά όχι σε άλλες.


Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ποια θα βιώσει ή όχι αρνητικά αποτελέσματα εγκυμοσύνης, αν και οι ειδικοί πιστεύουν επί του παρόντος ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο.


Πιθανές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Πρόωρος τοκετός

Οι έγκυες που ζουν σε μολυσμένες περιοχές μπορεί να είναι πιο πιθανό να βιώσουν πρόωρο τοκετό. Ο πρόωρος τοκετός αυξάνει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων, όπως το χαμηλό βάρος γέννησης, οι υπανάπτυκτοι πνεύμονες στο μωρό και ο θάνατος του μωρού κατά τη γέννηση ή λίγο μετά.


Μια μελέτη του 2019 αξιολόγησε τις επιπτώσεις κοινών ρύπων, όπως το όζον, το διοξείδιο του θείου, το οξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του αζώτου. Βρέθηκε μια συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του πρόωρου τοκετού. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος κατά τη διάρκεια μιας επόμενης εγκυμοσύνης.


Αυτή η μελέτη, όπως και οι περισσότερες μελέτες για την ατμοσφαιρική ρύπανση, δημιούργησε μια συσχέτιση. Δεν απέδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πρόωρο τοκετό. Άλλοι παράγοντες μπορεί να εξηγούν τον υψηλότερο επιπολασμό του πρόωρου τοκετού ή τα άτομα που ζουν σε μολυσμένες περιοχές μπορεί απλώς να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό.


Νεκρογέννηση

Η θνησιγένεια αναφέρεται στο θάνατο του μωρού αργά στην εγκυμοσύνη, μετά από 20 εβδομάδες.


Μια μελέτη του 2018 έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και της θνησιγένειας. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.


Χαμηλό βάρος γέννησης

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη του μωρού, προκαλώντας το να γεννηθεί ασυνήθιστα μικρό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, με αποτέλεσμα πολύ μικρά μωρά με υποανάπτυκτο σώμα και πνεύμονες.


Το χαμηλό βάρος γέννησης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για αναπτυξιακές καθυστερήσεις, πολλά προβλήματα υγείας και θάνατο μετά τη γέννηση.


Αυτό δεν αποδεικνύει ότι η ρύπανση προκαλεί χαμηλό βάρος γέννησης, αλλά δημιουργεί μια πιθανή σύνδεση μεταξύ των δύο. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη στον γονέα.


Έγκυος

Προβλήματα ανάπτυξης πνευμόνων

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Σε ορισμένα μωρά, αυτό συμβαίνει έμμεσα, όταν ο πρόωρος τοκετός προκαλεί τη γέννηση ενός μωρού του οποίου οι πνεύμονες δεν είναι πλήρως λειτουργικοί. Αυτός είναι ένας παράγοντας κινδύνου για θάνατο μετά τη γέννηση.


Πώς να αποτρέψετε ή να μειώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι άνθρωποι συνήθως δεν μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα ρύπανσης γύρω από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας τους. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένα άτομο για να μειώσει τις επιπτώσεις του μολυσμένου αέρα.


  • Εκκενώστε σε ασφαλέστερη περιοχή όταν η ποιότητα του αέρα είναι πολύ επικίνδυνη, όπως κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς.


  • Επίσης, κατά τη διάρκεια της εποχής των πυρκαγιών, αποφύγετε να αγοράζετε είδη παντοπωλείου που απαιτούν μαγείρεμα, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα.


  • Εγκαταστήστε έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα για να αποτρέψετε τη δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.


  • Επιθεωρήστε το σπίτι για μούχλα και προσλάβετε έναν επαγγελματία καθαριστή μούχλας, εάν είναι απαραίτητο.


  • Φοράτε κάλυμμα προσώπου όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού ή βάφετε.


  • Εγκαταστήστε ένα φίλτρο αέρα υψηλής απόδοσης για τη μείωση της ρύπανσης του εσωτερικού αέρα.


  • Μιλήστε με έναν γιατρό για άλλες συμβουλές για τη μείωση του συνολικού κινδύνου επιπλοκών της εγκυμοσύνης που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.


Πηγή: www.testpap.com

50 views0 comments

Comments


bottom of page