top of page
Search
Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

Ένα ογκίδιο στο στήθος δεν είναι πάντα καρκίνος


"Οι γυναίκες που πανικοβάλλονται με το οποιοδήποτε ογκίδιο στο στήθος και ο νους τους πάει στο...κακό, ίσως θα έπρεπε να είναι περισσότερο ψύχραιμες και να γνωρίζουν ότι κάθε τέτοιο ογκίδιο δεν είναι πάντα καρκίνος και αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα με τον υπέρηχο με ελαστογραφία. που θα καταδείξει άμεσα αν αυτό το ογκίδιο χρειάζεται  βιοψία ή πρέπει απλά να παρακολουθείται». Η εξέταση αυτή που συνδυάζεται με τον τρισδιάστατο υπέρηχο θα περιγράψει το ακριβές μέγεθος, τα όρια και τη μορφολογία του όποιου ύποπτου ευρήματος, ενώ συγχρόνως θα διερευνήσει τη σκληρότητά του, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση". 

Αυτό τονίζει καθησυχάζοντας τις γυναίκες που μετά από αυτοεξέταση μαστού νιώθουν ότι…κινδυνεύουν, ο Πέτρος Μαλακάσης, ειδικός ακτινοδιαγνώστης μαστού, μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος (Ε.Α.Μ.Ε), διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών και Διευθυντής στην Ψηφιακή Τομοσύνθεση και Διάγνωση.


"Σε περίπτωση που το εύρημα χαρακτηρίζεται ύποπτο και πρέπει να σταλεί για βιοψία, η γυναίκα δεν χρειάζεται να υποστεί την ταλαιπωρία μιας χειρουργικής διαδικασίας, γιατί σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της διαδερμικής βιοψίας με κόπτουσα βελόνα και καθοδηγούμενη υπερηχογραφικά. Πρόκειται για μία ιατρική πράξη τελείως ανώδυνη, που πραγματοποιείται με απλή τοπική αναισθησία, μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα, χωρίς ράμματα και χωρίς καμία παραμονή στην κλινική, πράγμα που συνεπάγεται και μικρότερο κόστος για την εξεταζόμενη", προσθέτει ο κ. Μαλακάσης.

Και όπως υπογραμμίζει: "Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν είναι μικρό το εύρημα, αυτό εξαφανίζεται και στη θέση του τοποθετείται ειδικό κλιπ σήμανσης για την περίπτωση που η βιοψία αποδειχθεί θετική για κακοήθεια, οπότε θα χρειασθεί πιθανότατα ο περαιτέρω χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής".


Πηγή: www.iatronet.gr

40 views0 comments

Comments


bottom of page