Δυστυχώς, όλοι ασυναίσθητα αγγίζουμε τα πρόσωπά μας πολλές φορές την ημέρα. Το ξύσιμο της μύτης, το τρίψιμο των ματιών είναι κινήσεις που κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ωστόσο, όταν αγγίζετε το πρόσωπό σας μπορεί να αυξήσετε σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη ή ιούς και ειδικά από τον κορωνοϊό.
Το στόμα και τα μάτια σας είναι περιοχές στις οποίες οι ιοί μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό πιο εύκολα, ειδικά αν τα ακουμπάτε με το χέρι σας.
Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ο νέος κορονοϊός, που ονομάζεται επίσης SARS-CoV-2, μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, όπως και πολλές άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα σταγονίδια της αναπνοής που παράγονται όταν κάποιος φτερνίζεται και τα εισπνέουν οι άνθρωποι τριγύρω του και όταν κάποιος αγγίξει μια μολυσμένη από ιούς επιφάνεια και μετά ακουμπήσει το πρόσωπό του.
Παρόλο που μπορούμε εύκολα να αποφύγουμε την επαφή (ή να βρισκόμαστε κοντά) με κάποιον που είναι προφανώς άρρωστος, το να αποφύγουμε τον ιό όταν βρίσκεται σε κάποια επιφάνεια είναι σχεδόν αδύνατο.
Αγγίζουμε συνέχεια τα πρόσωπά μας
Οι επιστήμονες που ερευνούν αυτήν τη συμπεριφορά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι αγγίζουν συνεχώς τα πρόσωπά τους.
Σε μια μελέτη του 2008, ερευνητές παρατήρησαν 10 άτομα ενώ βρισκόταν το καθένα μόνο του στο γραφείο του για μία χρονική περίοδο τριών ωρών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα άτομα άγγιξαν τα πρόσωπά τους κατά μέσο όρο 16 φορές την ώρα.
Μια άλλη μελέτη από το 2015, ίδιας φύσεως με αυτήν του 2008, διαπίστωσε ότι τα αντικείμενα παρατήρησης -26 φοιτητές ιατρικής σε ένα πανεπιστήμιο της Αυστραλίας- άγγιζαν τα πρόσωπά τους 23 φορές την ώρα. Σχεδόν το ήμισυ των αγγιγμάτων ήταν στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια, τα οποία είναι οι δίοδοι για τους ιούς και τα βακτήρια.
Ακόμα και οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, διαπιστώθηκε στην έρευνα ότι αγγίζουν τα πρόσωπά τους κατά μέσο όρο 19 φορές σε 2 ώρες.
«Όταν οι άνθρωποι εργάζονται, κουνούν ασυνείδητα τα πόδια τους, παίζουν με τα μαλλιά τους ή αγγίζουν τα πρόσωπά τους. Σίγουρα βοηθά το να γνωρίζετε πότε είναι πιο πιθανό να αγγίξετε το πρόσωπό σας, αλλά και να προσπαθείτε να είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης ή μίας τηλεφωνικής κλήσης, γιατί τότε κάνετε ακούσιες κινήσεις», δήλωσε ο Δρ. Alex Dimitriu, ιδρυτής του Psychiatry & Sleep Medicine, στο Menlo Park της California.
Το πλύσιμο των χεριών είναι ό,τι πιο βασικό
Επομένως, το φρονιμότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πλένετε τα χέρια σας τακτικά και για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα . Αλλά παράλληλα πρέπει να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, καθώς δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι έχετε στα χέρια σας.
Επιπλέον, αγγίζουμε τα πρόσωπά μας τόσο συχνά που οι πιθανότητες αναμόλυνσης των χεριών μας μεταξύ των πλύσεων να είναι εξαιρετικά υψηλές. Το μόνο που χρειάζεται για να μολυνθείτε ξανά είναι να ακουμπήσετε ένα πόμολο ή κάποια αντίστοιχη επιφάνεια.
Είναι μια συνήθεια που μπορείς να σπάσεις
Ο Zachary Sikora, PsyD, κλινικός ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Northwestern Medicine Huntley, αναφορικά με το άγγιγμα του προσώπου, προσέφερε τις παρακάτω συμβουλές.
-Να έχετε στο νου σας ότι πρέπει να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας.
-Χρησιμοποιήστε Post-it σημειώσεις στο σπίτι ή στο γραφείο σας, σε σημεία δηλαδή που τα βλέπετε συχνά και να θυμάστε ότι θέλετε να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας.
-«Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα. Αν είστε στο σπίτι και βλέπετε τηλεόραση, προσπαθήστε να απασχολείτε συνεχώς με κάτι τα χέρια σας», εξήγησε ο Sikora και πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν κρατάτε ένα χαρτομάντηλο, αρκεί για να σας υπενθυμίζει να κρατάτε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας .
-Ο Sikora συνέστησε τη χρήση σαπουνιών ή απολυμαντικών υγρών με άρωμα καθώς η μυρωδιά του θα σας υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να ακουμπάτε το πρόσωπό σας.
-Αν δεν έχει τη δυνατότητα να κάνετε τίποτα από τα παραπάνω, δοκιμάστε να βάλετε τα χέρια στις τσέπες σας ή να πλέξετε τα δάχτυλα των δύο χεριών σας μεταξύ τους.
Πηγές: www.healthline.com, www.iatronet.gr
Comments