top of page
Search
Writer's pictureΝικόδημος Χριστοφή

8 ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον γυναικολόγο αν θέλετε να μείνετε έγκυος


Το να κάνετε ένα παιδί, είναι μια σημαντική απόφαση στη ζωή σας. Και ενώ όλα μπορεί να φαίνονται εύκολα, στην πραγματικότητα πολλές είναι εκείνες οι γυναίκες που δεν τα βρίσκουν εύκολα. «Θα συνιστούσα να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ένα με δύο μήνες πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε - ή αρκετούς μήνες πριν εάν έχετε κάποια προϋπάρχουσα πάθηση», λέει η Mary Jane Minken, MD, κλινική καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Yale.


Σε αυτήν την επίσκεψη, ο γιατρός σας θα αξιολογήσει το ιστορικό της υγείας σας, θα αξιολογήσει τυχόν ιατρικές ανησυχίες και θα σας δώσει συμβουλές για το πώς θα επιτύχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.


Πριν πάτε όμως, υπάρχουν κάποιες σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας. Ποιες είναι αυτές;


Πόσο καιρό θα μου πάρει να μείνω έγκυος;

Φυσικά και ο γιατρός σας δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα συλλάβετε. Κάποια ζευγάρια τα καταφέρνουν με την πρώτη φορά και κάποια άλλα όχι. Ο γιατρός σας θα σας δώσει κάποιες γενικές οδηγίες σύμφωνα με την ηλικία σας, το ιστορικό υγείας σας ή κάποια εμπειρία σύλληψης που ίσως είχατε στο παρελθόν.


Πότε πρέπει να σταματήσω τα αντισυλληπτικά;

Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυες αμέσως μόλις διακόψετε τα αντισυλληπτικά. Τα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια, για παράδειγμα, μπορεί να αλλάξουν τον κύκλο σας για αρκετούς μήνες μετά την διακοπή τους.


Η κατάσταση της υγείας μου επηρεάζει τη γονιμότητά μου;

Σύμφωνα με την Δρ Minken, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητά σας. Αυτές περιλαμβάνουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), την ενδομητρίωση, τις διαταραχές του θυρεοειδούς, ακόμη και τα ΣΜΝ. Όσον αφορά τον σύντροφό σας, ζητήματα σχετικά με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα ή τη μορφολογία τους μπορεί να κάνουν τη σύλληψη δύσκολη.


Επηρεάζουν τα χάπια που λαμβάνω τη γονιμότητά μου;

Κάποια χάπια, όπως αυτά της πίεσης, της επιληψίας ή τα ηρεμιστικά, μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητά σας. Αυτό όμως, θα μπορεί να σας το απαντήσει με βεβαιότητα μόνο ο γιατρός σας, αφού πάρει το ιστορικό σας και έχει μια πλήρη εικόνα για την υγεία σας.


Να πάρω βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής;

Οι μέλλουσες μητέρες όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές κι εμείς αλλά και οι γυναικολόγοι που συνεργαζόμαστε, πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν συμπληρώματα φολικού οξέος τρεις-έξι μήνες πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει κάποιες προγεννητικές βιταμίνες, ειδικά εάν φαίνεται να έχετε έλλειψη κάποιας συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας.


Πρέπει να αλλάξω τη διατροφή μου ή τον τρόπο ζωής μου;

Γνωρίζατε ότι το υπερβολικό βάρος ή το λιγότερο βάρος μπορεί να μειώσει τη γονιμότητά σας; Ένα μη ιδανικό βάρος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές της εγκυμοσύνης όπως διαβήτη κύησης, υψηλή αρτηριακή πίεση, καισαρική τομή ακόμη και αποβολή. Η υπερβολική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα τσιγάρων μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Μιλήστε ανοιχτά με το γιατρό σας σχετικά με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας και ρωτήστε τον αν πρέπει να κάνετε αλλαγές.


Γιατί δεν μπορώ να κάνω παίδι;

Αν προσπαθείτε να κάνετε παιδί για πάνω από έναν χρόνο, ίσως έχετε έρθει αντιμέτωπη με την υπογονιμότητα. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει ένα στα οκτώ ζευγάρια στις Η.Π.Α σήμερα. Ο γιατρός σας θα σας προτείνει να κάνετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να προσπαθήσει να σας βοηθήσει να αποκτήσετε το παιδί που τόσο λαχταράτε.


Τι να κάνω μόλις δω το θετικό τεστ εγκυμοσύνης;

Πολλά ζευγάρια δεν έχουν ιδέα για το τι πρέπει να κάνουν μόλις δουν τη θετική ροζ γραμμή στο τεστ εγκυμοσύνης. Πρέπει να πάνε αμέσως στον γυναικολόγο ή να περιμένουν να μεγαλώσει λίγο το έμβρυο; Ο γιατρός θα σας πει όλα όσα ακριβώς πρέπει να ξέρετε.


Πηγή: www.mothersblog.gr

22 views0 comments

Comments


bottom of page